Handige tips en route beschrijving van Nederland naar Hongarije met de auto
De totale reis naar Hongarije is ongeveer 1.400 kilometer. De geharde automobilist kan dit in één dag rijden, maar dit is niet aan te bevelen als u geen lange afstanden gewend bent.
Route vanuit Nederland naar Hongarije
Naar Hongarije rijden vanuit Nederland (Arnhem) is niet zo moeilijk, ook zonder navigatie-systeem is het goed te doen. Gewoon goed op de borden boven de snelweg letten:
Vanaf Arnhem hoofdzakelijk de A3 volgen richting Dusseldorf, Köln, Bonn, Frankfurt am Main, Würzburg, Neurenberg, Regensburg en tot slot Passau voorbij naar het Oostenrijkse Linz. De Duitse overheid heeft wegwerkzaamheden tot een hobby gemaakt, dus u moet rekening houden met zeker twintig wegversmallingen en daardoor extra reistijd. Let op: Er wordt op snelheid gecontroleerd bij de wegversmallingen en overtreding beboet. Laat u niet opjagen.
Tolwegen Oostenrijk
Vervolgens in Oostenrijk is het raadzaam even de auto te parkeren bij de Shell benzinepomp om de geldigheid van een tolvignet te controleren. Mocht u nog geen vignet voor Oostenrijk hebben, dan kunt u die binnen in de Shell kopen. Ze verkopen een plakversie die in de hoek van het raam moet of een digitale versie zonder plakken. Als u gaat plakken, doe dan wat spuug er tussen, want anders zit er allemaal lijm en rotzooi op het raam als u het later moet verwijderen. Tegenwoordig is er ook een digitale te koop, maar dan hebben ze het kenteken van uw auto nodig. Beide kosten in 2024: 11,50 euro voor 10 dagen. Daarvoor krijgt u onderweg de mogelijkheid om gebruik te maken van rustplaatsen met voldoende parkeergelegenheid, toileten, soms zelfs douches, zitbankjes, waterpomp, snoep- en koffie-automaten en wifi ter plaatse.
Maut Oostenrijk
In Oostenrijk zijn er behalve tolwegen ook plekken waar maut betaald moet worden. Dit zijn speciale tunnels of bruggen die gezien de hoge kosten van onderhoud een extra bijdrage nodig hebben. Let op: Vlak voor Linze kunt u kiezen om via Wenen of via Graz te reizen. Via Wenen is er geen maut, maar via Graz twee maut-tunnels van totaal ongeveer 25,- euro.
Tolwegen Slovenië
Gaat u via Graz, dan moet u vlak voor de grens van Slovenië zorgen voor een extra tolvignet voor de Sloveense snelwegen. Of u zorgt ervoor dat u ruim tevoren van de snelweg af bent. De boetes voor het niet hebben van een Sloveens tolvignet zijn honderden euro's (!) per vastgelegde overtreding.
Gaat u bij Linz via Wenen, dan reist u daarna waarschijnlijk via het Hongaarse Sopron. Dan heeft u een langwijlige route af te leggen van maar liefst vier rij-uren over de saaiste wegen van Hongarije als u ons perceel komt bezichtigen. Sterkte.
Wel nu, "Magyar" is "Hongaar(s)" in het Hongaars en "ország" is "land" in het Hongaars.
Tolwegen Hongarije
In Hongarije zijn voor voertuigen van onder de 3,5 ton de meeste wegen tolvrij. Let op, behalve de zogenaamde M-wegen, zoals bijvoorbeeld M0, M1, M2, M3, enzovoort. Daarbij staat ook aangekondigd dat een Matrica nodig is. Matrica betekend: sticker. Vreemd genoeg wordt er geen sticker meer gebruikt, want het is een digitaal vignet op basis van het kenteken. De Matrica (uitspraak: Mah-trie-tsah) koopt u bij de benzinestations of via internet. Als u alleen ons perceel komt bezichtigen ten zuiden van Kisvaszar, dan heeft u geen Matrica nodig. Zet voor alle zekerheid vanaf Sopron de snelwegen uit op uw navigatie of let op dat u door vreemde omwegen toch niet op een M-weg terecht komt.
Gebruikt u een oude landkaart van Hongarije van tien jaar geleden, dan is dat geen enkel probleem. Er is qua opzet niets verandert, er zijn maar weinig nieuwe wegen bij gekomen.